Американският посланик в Русия Джон Съливан няма да напусне страната, въпреки препоръките на Кремъл да отиде във Вашингтон за консултации. Порталът Axios пише за това, позовавайки се на свои източници.

Според събеседниците на портала, ако руската страна иска дипломатът да напусне Руската федерация, то тогава той "ще трябва да бъде принуден" да го направи.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е препоръчала на Съливан да пътува до Вашингтон за "подробни, сериозни консултации". Лично помощник на президента на Руската федерация Владимир Путин - Юрий Ушаков е направил тази препоръка към посланика.

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Тръмп го номинира през октомври

Припомняме, че Ушаков също така очерта пред Джон Съливан мерките, които Кремъл ще предприеме в отговор на санкциите на Вашингтон.

На 15 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагане на санкции срещу Русия. Строгите мерки бяха наложени срещу 16 организации и 16 лица, за които се твърди, че са свързани с намесата в американските избори.

САЩ дори изгониха 10 руски дипломата. Освен това Министерството на финансите на САЩ забрани на компаниите да изкупуват руски държавен дълг от Централната банка на Руската федерация и Министерството на финансите.