Русия експулсира десетима американски дипломати и обмисля "болезнени" мерки срещу американския бизнес. Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и други местни медии.

Русия ще отговори реципрочно на решението на САЩ за експулсиране на 10 руски дипломати, обяви Лавров на пресконференция.

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Зеленски поиска среща с Путин

"Десетима дипломати са включени в списъка, който ни предадоха, с молба да напуснат САЩ. Ние ще отговори на тези мерки реципрочно. Ние също предлагаме десетима американски дипломати в Русия да напуснат страната ни", отбеляза той.

Руският министър обясни, че Юрий Ушаков, съветникът на руския лидер Владимир Путин по въпросите на външната политика, е препоръчал на американския посланик Джон Съливан да отпътува за Вашингтон за провеждане на "сериозни консултации".

Реално това означава, че руските власти са изгонили американския посланик. За разлика от обявяването на посланика за персона нон грата (което бе обявено през 1952 г. на американския посланик в СССР Джордж Кенан), такава междинна форма на демарш от приемащата страна означава, че след известно време ръководителят на дипломатическата мисия може да се върне. "Комерсант" пише, че изобщо няма такъв вариант във Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. да се "изпраща посланик за консултации" от приемащата страна.

Днес Москва ще публикува имената на 8 американски чиновници, включени в руския списък със санкции.

Лавров предупреди, че Москва обмисля и други варианти за налагане на санкции, ако недружелюбните ходове продължат.

Европа нащрек, докато Русия засилва агресивния шпионаж

Европа нащрек, докато Русия засилва агресивния шпионаж

Руските шпиони са с военновременно мислене. Те смятат, че водят екзистенциална борба за мястото на Русия в света

Топ дипломатът съобщи още, че Русия ще прекрати практиката на безконтролни крактосрочни посещения на работници в дипломатическите мисии на САЩ в страната. Той уточни, че Москва е започнала процедура за прекратяване практиката за наемане на руснаци и граждани на трети страни на работа в американските дипломатически мисии.

Лавров разкри още, че Москва ще забрани американско финансиране и неправителствени организации да се месят във вътрешните работи на Русия. Дипломатът добави, че в момента САЩ имат дипломатически персонал в Русия от 450 души, а Русия има 350 души в САЩ. По думите му американците ще бъдат помолени да сведат броя на дипломатическите си служители до този на Русия в САЩ, ако отношенията се влошат.

Вчера САЩ наложиха нови санкции на Русия заради извършени кибератаки и намеса в американската избирателна система. Санкциите засягат и суверенния дълг на Русия.

По-рано днес Кремъл съобщи, че Москва и Вашингтон не споделят една и съща визия за установяване на взаимноизгодни отношения

Песков: Възможно е да се убеди Турция в позицията на Русия за Крим

Песков: Възможно е да се убеди Турция в позицията на Русия за Крим

Отрича охлаждане в отношенията Русия-Турция през последните седмици