Три години след масовото експулсиране на руски дипломати от Запада заради отравянето на Сергей Скрипал, представители на Москва в Европа отново са подложени на критично разглеждане след множество нови шпионски скандали, пише "Франс прес".

От Австрия до България, Чехия, Нидерландия, Норвегия и Швеция, руски дипломати бяха изгонени от няколко европейски страни през последните няколко месеца заради все по-агресивните шпионски тактики на Москва.

Въпросът стана още по-остър заради предполагаемите кибератаки на Русия срещу САЩ, които Москва отхвърли като абсурд, но накара ЕС да излезе с категорично изявление на солидарност.

Италия беше последната страна, която изпрати руски пратеници да си събират багажа по-рано този месец, след като военноморски капитан беше хванат да предава секретни документи на руски агент.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо привика руския посланик в Рим и изгони двама дипломати заради "враждебния акт".

Въпреки че Русия рутинно отхвърля обвиненията в шпионаж като част от "антируска кампания", организирана от САЩ или Великобритания, анализатори твърдят, че потайните руски дейности в Европа са достигнали нов пик след Студената война.

За Марк Галеоти, професор в University College в Лондон, който се специализира в руските въпроси, 2014 г. беше повратна точка, с въстанието в Украйна, което свали от власт проруско правителство и беше възприето от Русия като западен заговор.

"Руската разузнавателна общност сега оперира с военновременно мислене. Те смятат, че водят екзистенциална борба за мястото на Русия в света", коментира той пред "Франс прес".

Андрей Солдатов, редактор на руския новинарски сайт Агентура.ру, се съгласи.

"Русия смята, че и най-малкото действие на Запада, като например критики за нарушения на правата на човека или работата на чуждестранни журналисти, може да предизвика революция", изтъква Солдатов.

Докато Русия се бори да запази статута си на велика държава, тя започна да разкъсва шпионската книга след Студената война.

Двама агенти на руското военно разузнаване са обвинени в отравяне на бившия руски двоен агент Скрипал, който беше намерен колабирал на пейка с дъщеря си в английския град Солсбъри през март 2018 г.

Година по-късно бивш командир на чеченски бунтовници беше убит посред бял ден в парк в Берлин при нападение, за което германските прокурори също смятат, че е поръчано от Русия.

Западът също така обвинява Русия в отравянето на водещия опозиционер Алексей Навални с бойно отровно вещество. Навални, който оцеля, след като прекара пет месеца в германска болница, беше хвърлен в затвора при завръщането си в Москва.

Въпреки че безпощадността на атаките предизвика шок, анализатори твърдят, че фактът, че някои от операциите не са постигнали целите си и че няколко руски агенти бяха разобличени, показва изненадваща степен на небрежност.

И Скрипал, и Навални оцеляха при отровителствата, но британска жена почина, след като взе бутилка парфюм, в която се смята, че е пренесена отровата, използвана срещу Скрипал, а британски полицай също беше тежко ранен.

Междувременно разследващият сайт Bellingcat идентифицира дузина руски агенти, като установи закономерности при създаването на ГРУ (руското военно разузнаване) и ФСБ (руската агенция за сигурност) фалшиви самоличности.

Солдатов обвини корупцията и многократните чистки в службите за сигурност за създаване на култура на "послушни, но некадърни шпиони".

Ала някои експерти твърдят, че все по-видимият характер на операциите на Русия в чужбина е умишлен.

"Когато използвате бойно отровно вещество като новичок, за да убиете някого, това е така, защото искате това да е обществено достояние", коментира Деймиън Ван Пуйвелде, преподавател по разузнаване и международна сигурност в Университета в Глазгоу.

Центърът "Суфан", американски мозъчен тръст, фокусиран върху сигурността, отбеляза в доклад, че новичок е "неудобна" тактика за използване от руските служби за сигурност.

Готовността на Русия да нанесе "бавна и болезнена смърт" от бойно отровно вещество е "предназначена да изпрати ясно послание на другите, които се осмеляват да обмислят заплашването на Путин и неговата власт", се добавя в доклада.

Сблъскващи се с нарастващата самоувереност на Москва, самите европейски правителства също са по-малко сдържани от обикновено.

Френският всекидневник "Монд" разкри през 2019 г., че 15 агенти на ГРУ, включително двамата мъже, заподозрени в отравянето на Скрипал, са използвали Алпите като тилова база за операции в Европа в продължение на четири години. В доклада се цитират неназовани високопоставени служители на френското разузнаване.

"Понякога решаваме да оповестим публично нашите контрашпионажни операции", отбелязва високопоставен френски представител, пожелал да остане анонимен, като допълва: "Нашата позиция е да покажем ясно, че повече няма да толерираме тези действия."