Европейският съюз изрази подкрепа за САЩ за претърпените от тях кибератаки, включително голяма хакерска атака, за която беше обвинена Русия, след като Вашингтон наложи санкции на Москва по-рано днес, съобщава "Франс прес".

"Европейският съюз и неговите страни членки изразяват своята солидарност със САЩ относно въздействието на злонамерени кибердейности, по-специално кибероперацията SolarWinds, която според оценката на САЩ е проведена от Руската федерация", подчерта ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в изявление.

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

Работели под дипломатическо прикритие в посолстовото на Русия в САЩ

"Компрометирането засегна правителства и компании по целия свят, включително в страните членки на ЕС", добави той.

В изявлението от името на 27-членната Общност се настоява, че "всички актьори трябва да се въздържат от безотговорно и дестабилизиращо поведение в киберпространството".

"Ще продължим да разследваме злонамерени кибердейности с оглед на трайни, съвместни и координирани действия за предотвратяване, обезсърчаване, възпиране и реагиране на такова злонамерено поведение", се посочва още в изявлението.

Някои действия на САЩ срещу Русия оставали незабележими

Някои действия на САЩ срещу Русия оставали незабележими

Това разкри високопоставен американски представител

САЩ обявиха икономически санкции срещу Русия по-рано днес и експулсирането на 10 дипломати като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори, огромната кибератака срещу SolarWinds и друга враждебна дейност.

Указът на президента Джо Байдън "изпраща сигнал, че САЩ ще наложат разноски по стратегически и икономически ефективен начин на Русия, ако тя продължи или ескалира своите дестабилизиращи международни действия", заяви Белият дом.