Мерките, разпоредени от американския президент Джо Байдън срещу Русия по-рано днес, включват някои, които не бяха публично оповестени. Това е разкрил високопоставен американски официален представител, цитиран от "Франс прес".

"Ще има елементи от отговорите ни на тези действия, които ще останат незабележими", уточнил официалният американски представител, като е говорил при условие да остане анонимен.

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

САЩ гонят десетима шпиони на Русия, наложиха ѝ нови санкции

Работели под дипломатическо прикритие в посолстовото на Русия в САЩ

Байдън подписа указ за налагане на нови санкции срещу Русия, като това са първите американски санкции срещу Русия, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари.

По-конкретно, САЩ експулсират 10 служители на руската дипломатическа мисия във Вашингтон.

"САЩ изгонват десет души от руската дипломатическа мисия във Вашингтон. В състава на персонала влизат представители на руските специални служби", се казва в указа на Байдън.

Освен това САЩ забраняват на своите компании да купуват директно руски облигации, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние или Министерството на финансите на Русия.

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

САЩ не били готови да се примирят с обективната реалност, че съществува многополюсен свят

Също така САЩ смятат, че СВР (руската служба за външно разузнаване) е отговорна за кибератаката срещу SolarWinds.

Санкциите са насочени към 32 юридически и физически лица, свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ и кампании за дезинформация.

Осем физически и юридически лица са включени в санкционния списък за Крим, включително членове на правителството на окупираната от Русия територия.