Италия задържа двама души за шпионаж в полза на Русия, съобщава в. "Република".

Арестуваните са висш служител от италианския флот и руски военен, разпределен в средиземноморската страна.

Италианският капитан е бил задържан по време на среща с руския военносружещ, дежурен в посолството в Рим. Според обвинението той е предал документи, съдържащи класифицирана информация, в замяна на пари. Капитанът е задържан, а в момента се изяснява юридическата ситуация с руския военен предвид дипломатическия му статут.

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Обискирани са няколко адреса...

От "Република" посочват, че става въпрос за много тежък случай, който показва, че Италия също е въвлечена в новата руска офанзивна стратегия. Освен дейностите от последните години за делегитимизиране на италианското правителство, като кампании за дезинформация от анонимни социални профили и новини, разпространявани от близки до Кремъл органи, в момента се стига и до обвинение в открито враждебна инициатива, каквато е шпионажът.

Двамата са били задържани след продължително разследване. Имената и длъжностите на замесените служители все още не са известни. Смята се, че възможните причини за държавната измяна са от икономически характер.

От "Република" допълват, че случаят е безпрецедентен за най-новата история на Италия. Последната операция за шпионаж е от 1989 г., преди падането на Берлинската стената, и се е отнасяла до плановете на Варшавския договор за кражба на документи относно производството на оръжия и бронирани превозни средства, както и такива, свързани комуникационна система на НАТО. От италианската медия припомнят, че тогава са били издадени заповеди за арест на петима души, включително двама предполагаеми агенти на КГБ и един от българското разузнаване. Те обаче са се укрили в София, успявайки да избегнат ареста.