България не може да приеме присъда, която не взима под внимание много ясни факти, голяма част от които, потвърдени в изследванията на световни експерти, които отхвърлят всякаква връзка между работата на българския медицински екип и СПИН - заразата в болницата в Бенгази.

Това се казва в интервю за  американското електронно юридическо издание "Джурист легал нюз енд рисърч" (Jurist Legal News&Research) посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.
Интервюто бе дадено по повод смъртните присъди на петте български медицински сестри, произнесени от либийски съд по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца.

Тази присъда възпрепятства усилията да се намери решение на болезнения проблем.", допълни Поптодорова.

Според нея проточването на случая вече 8 години е достатъчен аргумент за международната общност да призове либийските власти, включително и съдебните власти, да не отлагат повече окончателното приключване на делото и да позволят завръщането на българските сестри и палестинския лекар у дома.

След осем години в ареста в либийските затвори те заслужават справедливост и честен протест, се казва още в изявлението на българския посланик.

Елена Поптодорова подчерта, че България вярва, че общественото мнение на света, на правителствата на приятелските страни, международните организации и цялата международна общност ще продължат да подкрепят случая с българските медицински сестри и палестинския лекар.