Тази вечер президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите за държавен глава Джо Байдън излизат на последен дебат по-малко от две седмици преди изборите, информира АФП.

Първият дебат между двамата бе белязан от грозен сблъсък, помрачен от многократни прекъсвания и лични нападки, което принуди организаторите да приемат промени - спиране на микрофона, за да се предотвратят прекъсвания.

Тръмп и Байдън враждуват заради темите на последния им ТВ дебат

Тръмп и Байдън враждуват заради темите на последния им ТВ дебат

Тръмп обвини организаторите, че помагат на Байдън

Дебатът в Нашвил, Тенеси, поставя начало на финалния спринт до дълбоко поляризирания президентски вот на 3 ноември в САЩ, където има опасения, че изборните резултати могат да бъдат оспорвани в съда и това да доведе още повече протести.

През последните дни Тръмп засили атаките си по Байдън, който води според повечето социологически проучвания.

За да предотвратят прекъсвания като на първия дебат, микрофоните на кандидатите ще работят само когато отговарят на въпроси на модератора. Всеки кандидат ще има по две минути за отговор.

Мисля, че заглушаването на микрофоните е много нечестно и мисля, че е много неприятно, оплака се Тръмп тази седмица, определяйки модератора Кристен Уелкър за "радикален демократ".

77-годишният Байдън трети пореден ден няма публични прояви, докато 74-годишният Тръмп участва в няколко предизбирни събития на ден.

Бившият президент на САЩ Барак Обама се включи в кампанията на бившия си вицепрезидент и призова демократите да не се отпускат и да гласуват, въпреки че Байдън води в проучванията. Той припомни случилото се през 2016 г., когато Хилари Клинтън имаше солидна преднина и беше изявен фаворит, но в крайна сметка Тръмп извоюва шокираща победа.

Коронавирусът уби повече от 220 000 души в САЩ и сериозно засегна най-голямата икономика в света, което доведе до критика по адрес на Тръмп.

Докато Обама агитира в Пенсилвания, Тръмп посети Северна Каролина, един от ключовите щати. Посланието на американския лидер към гражданите е, че епидемията от коронавирус е преодоляна и атаки срещу бизнес делата на Хънтър Байдън, син на Джо Байдън.

Социологическо проучване на Quinnipiac University дава 51% подкрепа за Байдън срещу 43 на сто за Тръмп в Пенсилвания, където държавният глава спечели с малка разлика.

Сондажът също показва, че двамата кандидати получават 47% подкрепа в Тексас - щат, който бе спечелен от Тръмп с разлика от 9% преди четири години.

Тексас не е гласувал за демократ от 1976 г., когато подкрепи Джими Картър.

Повече от 40 милиона американци вече гласуваха на тазгодишните избори, което е близо 30% от избирателната активност през 2016 г.

Националното обществено радио на САЩ съобщава, че дебатът ще е шест сегмента по 15 минути. Всеки кандидат ще има по две минути без прекъсване в началото на всеки сегмент. Те ще дебатират по теми като борбата с коронавируса, американските семейства, расите в САЩ, климатичните промени, националната сигурност и лидерството.

От предизборната кампания на Тръмп изпратиха писмо на комисията по дебатите, в което отправят критика защо не е включена външната политика, която се разглежда като слабо звено за Байдън.

Припомня се, че дълги години бившият вицепрезидент бе председател на Комисията по външни отношения към Сената на САЩ.