Американският президент Доналд Тръмп и неговият опонент в надпреварата за Белия дом от Демократическата партия Джо Байдън враждуват заради плановете за последния им телевизионен дебат.

Предизборният щаб на републиканския президент обвини организаторите на дебата, който ще се проведе по-късно тази седмица, че помагат на демократа, като изключват външната политика като тема.

Лагерът на Байдън отвърна, че Тръмп се опитва да избегне въпроси относно отговора си на пандемията от коронавируса.

Разделен екран: Тръмп и Байдън отговарят на въпроси на избиратели вместо втори дебат

Разделен екран: Тръмп и Байдън отговарят на въпроси на избиратели вместо втори дебат

Те ще се проведат в 20,00 часа местно време

Байдън води в социологическите проучвания, като до изборите остават две седмици. Ала той има по-малка преднина в няколкото ключови щата, които в крайна сметка ще решат резултата.

Вчера лагерът на президента изпрати писмо до Комисията по президентските дебати, призовавайки да бъдат коригирани темите за финалния двубой в четвъртък, който ще бъде излъчен в телевизионния праймтайм.

Мениджърът на предизборния щаб на Тръмп Бил Степиън посочва в писмото, че щабовете вече се били договорили, че външната политика ще бъде фокуса на третия дебат.

Темите бяха обявени от модератора и кореспондент на NBC News Кристън Уелкър миналата седмица: американските семейства, расата в Америка, климатични промени, национална сигурност и ръководство.

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Точка на спор между двамата кандидати за Белия дом

По време на предизборен митинг в понеделник следобед в Прескът, щата Аризона, Тръмп определи Уелкър като "радикална демократка" и настоя, че тя нямало "да бъде добра".

Степиън обвини Байдън, че "отчаяно избягва разговори за собствените си действия във външнополитически план", а комисията, че се опитва да "предпази Байдън от собствената му история".

"Странното поведение на комисията в подкрепа на Байдън превърна целия сезон на дебатите във фиаско и не е чудно защо обществото е загубило вяра в нейната обективност", пише той.

Той също така обвини Байдън, че се опитвал да избягва въпроси във връзка с информации за предполагаеми имейли от сина му Хънтър и предполагаеми конфликти на интереси.

Тръмп отсече: Няма да участвам във виртуален дебат с Джо Байдън

Тръмп отсече: Няма да участвам във виртуален дебат с Джо Байдън

"Това не е приемливо за нас"

Лагерът на демократа отвърна на удара, че всъщност тъкмо Тръмп се опитва да се измъква от въпроси.

"Предизборните щабове и Комисията се договориха преди месеци модераторът на дебата ще избере темите", подчерта прессекретарят на предизборния щаб на Байдън TJ Ducklo.

"Предизборният щаб на Тръмп сега лъже за това, защото Доналд Тръмп се страхува да му бъдат задавани още въпроси относно катастрофалния му отговор срещу Covid. Както обикновено, президентът е по-загрижен за правилата на дебата, отколкото да предостави на страна в криза нужната помощ", подчертава още TJ Ducklo. 

Над 73 млн. гледали дебата между Тръмп и Байдън

Над 73 млн. гледали дебата между Тръмп и Байдън

В сметката не влиза и интернет

След публична критика относно провеждането на първия дебат, комисията прие ново правило за заглушаване на микрофоните в заключителния дебат.

Структурата на 90-минутния дебат ще бъде разделена на 15-минутни сегменти. В началото на всяка нова тема и двамата кандидати ще имат две минути непрекъснато време, през което микрофонът на опонента ще бъде изключен.

През останалото време ще бъде открита дискусия, а микрофоните няма да бъдат заглушавани през този период.

В изявление, с което обявява решението, комисията по дебатите заяви, че е преценила, че е "целесъобразно да се приемат мерки, целящи насърчаване на спазването на договорените правила".

Комисията отбеляза, че "един предизборен щаб може да смята, че те отиват твърде далеч, а може да смята, че не стигат достатъчно далеч", но че тези действия осигурявали точния баланс в интерес на обществеността.