Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма да участва във виртуален дебат с опонента си от Демократическата партия Джо Байдън. Това обяви той в интервю за телевизия Fox.  

"Чух, че преди малко комисията промени начина на провеждане на дебата. Това не е приемливо за нас. Няма да правя виртуален дебат. Няма да си губя времето за виртуален дебат, не това е смисълът на дебатирането. Стоиш зад компютър и го правиш, дебати? Нелепо. И след това те прекъсват, когато пожелаят", коментира Тръмп.

Вторият дебат Тръмп-Байдън ще е виртуален

Вторият дебат Тръмп-Байдън ще е виртуален

От комисията отбелязват, че е решено дебатът да се проведе виртуално на 15 октомври

Той твърди, че Комисията за президентските дебати не е казала на предизборния му щаб за плана преди съобщението, което тя направи тази сутрин американско време. 

Той също така разкритикува избора на модератор за втория дебат, а именно - Стив Скъли от C-Span, за когото президентът каза, че "никога не е бил почитател на Тръмп".

По-късно от предизборния щаб на Тръмп излязоха със следното изявление: "Президентът Тръмп спечели първия дебат въпреки ужасния и пристрастен модератор Крис Уолъс, и всички го знаят. За блатните съществата в Комисията за президентския дебат е жалко да се впускат в защита на Джо Байдън, като едностранно отменят присъствения дебат. Дебатите не са за това или как се правят.

Ето фактите: президентът Тръмп ще публикува множество отрицателни тестове за короновирус преди дебата, така че няма нужда от тази едностранна декларация. Безопасността на всички ангажирани може лесно да бъде постигната, без да се отменя шансът избирателите да видят и двамата кандидати един срещу друг. Ще подминем това тъжно оправдание за спасяването на Джо Байдън и вместо това ще направим предизборен митинг."

Синът на президента Ерик също възрази, връщайки се към често срещано безпочвено твърдение от щаба на Тръмп, че Джо Байдън е използвал помощ по време на дебатите.

След първия дебат предизборният щаб на Тръмп пусна реклами във "Фейсбук", които твърдят, че Байдън е използвал слушалка в дебата, като използваха манипулирана снимка.