Вторият президентски дебат между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън ще се проведе виртуално. Това съобщи Комисията по президентските дебати, информира "Гардиън".

От комисията отбелязват, че е решено дебатът да се проведе виртуално на 15 октомври заради пандемията от коронавирус и рисковете за здравето на участниците.

Промяната е след избухналото огнище на коронавирус в Белия дом. Миналата седмица Тръмп обяви, че се е заразил. 

Модератор ще е Стив Скъли от C-SPAN. Срещата е във формат town meeting - ще присъстват само местни граждани и модераторът. По план модераторът и избирателите ще бъдат в Маями, Флорида, където първоначално бе планирано да се проведе дебатът.

Първият дебат между двамата кандидати се проведе на 29 септември.

Няколко проучвания показват, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е победител на първия дебат.

Междувременно Си Ен Ен публикува прогноза как е разпределението в Избирателната колегия. Според медията кандидатът на демократите Джо Байдън за първи път е преминал необходимия праг от 270 електорални гласа през тази година. Ако се прибавят солидните 203 гласа от демократични щати и 87 електорални гласа, които клонят към демократа, той събира общо 290 електорални гласа.

Наскоро направени проучвания от медията показват, че Байдън води в Аризона, Мичиган, 2-ри конгресен окръг в Небраска, Пенсилвания и Уисконсин, спечелени от Тръмп през 2016 г.

Тръмп започва със солидна база от 125 електорални гласа от 20 щата, които най-вероятно са в ръцете на републиканците. Като се добавят 38 електорални гласа от Тексас, където американският лидер има преднина, президентът събира общо 163 гласа. Необходими са му още 107 за победа.

Остават пет щата и един конгресен избирателен окръг с общо 85 електорални гласа, които са оспорвани: Флорида, Джорджия, Айова, Северна Каролина, Охайо, Втори конгресен окръг в Мейн.

Ако Тръмп иска да бъде преизбран, той трябва да започне с победа във всички тези щати и ще трябва да вземе още най-малко 22 електорални гласа, които в момента клонят към Байдън.

Отбелязва се, че това е трудна задача, но хората казаха същото и през 2016 г.