Няколко проучвания показват, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е победител на първия президентски дебат срещу държавния глава Доналд Тръмп, информира Vox.

CBS News и YouGov проведоха анкета с респонденти в ключовите щати веднага след дебата. 48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата, докато 41% са посочили Тръмп. Само 10% смятат, че е завършил наравно. Според CBS News това отразява и каква е подкрепата за кандидатите преди изборите.

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

Хаос и нападки на първия дебат

38% от респондентите заявяват, че дебатът ги е накарал да мислят по-положително за Байдън, a 32% - обратното. Що се отнася до Тръмп, дебатът им е променил мнението към по-лошо (42 на сто) и 24% към по-добро.

Анкета на CNN и SSRS сочи, че 60% от респондентите смятат, че Байдън е спечелил, докато 28% посочват като победител Доналд Тръмп.

Отделно социологът Франк Лунц от Републиканската партия е анкетирал фокусна група от 16 респонденти, които не са решили за кого ще гласуват в оспорвани щати. Те като цяло смятат, че Байдън се е представил по-добре от Тръмп.

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп

Помолени да опишат Тръмп с една дума или фраза, респондентите са посочили: "противен", "хаотичен", "неамерикански", "смахнат", "задник, но задник със самочувствие", "класически Тръмп", "убедителен", "грубиян", "арогантен" и други. Описанието за Байдън: "Изненадан съм колко добре се справи", "по-добре от очакваното", "определено по-професионално от Тръмп и мисля, че той е повече човек на народа", "компетентен", "политик", "показа сдържаност и състрадание", "хубав човек, но липсва визия", "лидер", "последователен", "уклончив", "човечност и честност", "президентски" и други.

Си Ен Ен са разпитали фокусна група от нерешили за кого ще гласуват в Охайо. Повечето от тях смятат, че никой не е спечелил дебата. Само един от анкетираните е казал, че Байдън е спечелил, а двама са заявили, че Тръмп е спечелил.

Тръмп изостава от Байдън според повечето социологически проучвания преди дебата. Дори и дебатът да е завършил наравно, това би било победа за Байдън. Американският президент се нуждае от силно представяне за драматичен обрат в кампанията. Първите сигнали са, че той все още не е успял да го постигне.