Пълен хаос на първия президентски дебат между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън. Модераторът Крист Уолъс от Фокс нюз не успя да обуздае кандидатите и предимно американския лидер, който постоянно прекъсваше опонента си, изричаше лъжи и нарушаваше правилата за дебата. Няколко пъти Байдън също прекъсва държавния глава, но като цяло Тръмп през повечето време го правеше.

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

За Върховния съд, Covid-19, икономиката и расизма спориха Тръмп и Байдън

Хаос и нападки на първия дебат

Американските зрители изразиха разочарованието си и от ръководенето на дебата от страна на Уолъс. Авторитетният телевизионен водещ изглежда осъзнаваше, че Тръмп иска да наруши рамките на дебата. Дори в един момент видимо раздразненият Байдън каза, че не може да разбере празнодумството на Тръмп.

Не мога да запомня всичко, което бълва, каза Байдън.

Аз също имам проблем, добави Уолъс.

Колеги на журналиста от Фокс нюз също изразиха разочарованието си от представянето му и обявиха, че това е било най-лошият дебат, който са гледа ли, тъй като се е превърнал в пълна катастрофа.

"Гардиън", NBC и други медии извадиха ключови моменти от хаотичния дебат.

Тръмп отказа да осъди белите супремасисти

Държавният глава бе запитан дали ще осъди групи като "Горделивите момчета" и други супремасистки организации. И той още веднъж отказа да го направи.

Горделивите момчета, отстъпете, обяви Тръмп и призова да се предприемат действия срещу "Антифа" и левите, защото това е ляв проблем.

"Антифа" са свързани антифашистки групи, но не и организация в нейния смисъл, докато "Горделивите момчета" са крайнодясна група, която е свързана с насилие в Портланд, Орегон.

По време на дебата американският лидер не направи нищо да сигнализира на поддръжниците си да останат спокойни по време на изборите, които според него ще бъдат опорочени с гласуването по пощата.

Приеха го много лично

Байдън се вбеси и с големи затруднения се опитваше да остане спокоен.

"Няма ли да замълчиш, човек", гневно се обърна Байдън към Тръмп, който многократно го прекъсваше.

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата

Държавният глава дори си позволи лично да атакува сина на Байдън, Хънтър Байдън. Доналд Тръмп на няколко пъти по време на дебата насочваше вниманието си към Хънтър, който се бори с наркозависимост (кокаин) и бе освободен от Военноморските сили. Президентът на САЩ каза, че не е било обърнато достатъчно внимание на това, че Хънтър е взел милиони долари от руски олигарх, но не даде обяснение и доказателства.

"Синът ми, като много хора...имаше проблем с наркотиците", отвърна Байдън. "Той го преодоля. Оправи го. Работи върху това. Гордея се с него", продължи бившият вицепрезидент да защитава сина си.

Тръмп наистина изгуби хладнокръвие, когато си помисли, че Байдън атакува интелекта на президента.

"Няма нищо умно в теб", атакува президентът преди да каже, че Байдън е завършил последен в класа си в колежа (Тръмп все още не е публикувал дипломите и оценките си).

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп, наричайки го многократно "клоун", "расист", "лъжец", и "най-слабият президент в историята на САЩ".

"Трудно е да вземеш думата от този клоун. Извинете ме, този човек", отсече Байдън.

Не отговориха ясно и конкретно на политически въпроси

Както и преди, Тръмп се закани да изпълни плана си за пълна отмяна на "Обамакеър".

Байдън не даде ясен отговор дали подкрепя призиви на демократи да добавят места във Върховния съд, ако демократите спечелят мнозинство в Сената и президентството.

Двамата кандидати излязоха с различни цели на дебата. Тръмп се опита да мобилизира базата си, докато Байдън се обърна директно към американския народ. Той многократно отговори на въпроси, гледайки право в камерата. Призова американците да гласуват или да се противопоставят на американския лидер.

Доналд Тръмп се опита да се наложи над Байдън, обрисувайки го като слаб в прилагането на закона и реда.

След дебата от кампанията на Байдън съобщиха, че са набрали 3,8 милиона долара средства за един час, което е рекорд за кампанията.