Няколко тона силно експлозивни материали, открити в пристанището на Бейрут, само седмици след като същият химикал бе обвинен за причиняване на огромната експлозия там, са били на съхранение в продължение на поне 15 години, заяви ливанският президент в петък, цитиран от "Ройтерс".

Армията заяви на 2 септември, че е открила запас от 4,35 тона амониев нитрат в близост до пристанището, силно взривоопасното химично вещество, което е виновна за огромната експлозия на 4 август, при която загинаха около 190 души.

Ливанската армия е обезвредила над 4 тона амониев нитрат, открити до пристанището в Бейрут

Ливанската армия е обезвредила над 4 тона амониев нитрат, открити до пристанището в Бейрут

Това се съобщават в изявление на армията

Взривът на 4 август е причинен от далеч по-голямо количество химикал, около 2750 тона, което според служителите е било съхранявано за около шест години в пристанището при опасни условия.

Критиците заявиха, че липсата на подходящи грижи и внимание при съхранението на такъв експлозивен материал разкрива дълбочината на дисфункция в начина, по който се управлява Ливан. Страната се бори с икономическа криза и огромни дългове.

След среща с висши офицери от армията, които наблюдават работата в опустошеното пристанище, президентът Мишел Аун заяви, че 4,35 тона амониев нитрат, намерени в близост до входа на пристанището, са съхранявани от 2005 г. Той добави, че материалът е безопасно унищожен.

Той обясни, че армията е инспектирала 143 контейнера на пристанището, в които според него са били открити други запалими материали.

В четвъртък складове на пристанището, някои от които все още съдържат складирани стоки, въпреки повредата от взрива, избухнаха в огромен пожар. Източник съобщи, че е причинен от заваряване по време на ремонти.

Пожарът в четвъртък, само месец след огромната експлозия, предизвика паника в града.

Голям пожар на пристанището в Бейрут месец след мощната експлозия

Голям пожар на пристанището в Бейрут месец след мощната експлозия

Няма пострадали