Последното десетилетие е най-горещото на Земята, откакто се събират такива данни, като 2019 г. е втората или третата най-гореща година в историята, потвърждават учени, цитирани от "Гардиън".

Климатичната криза продължава да увеличава температурата на планетата ни.

Всяко десетилетие от 1980 г. е по-топло от предходното. Периодът между 2010 и 2019 г. е най-горещият от XIX век, когато започва да се събира информация за температурите по света.

През последните шест години, от 2014 г. до 2019 г., са отчетени най-високите температури. През този период бяха регистрирани продължителни горещи вълни в САЩ, Европа и Индия, а също така високи температури на Северния полюс. Това пък предизвика смъртоносни пожари от Австралия до Калифорния и Гърция.

Миналата година е втората или третата най-гореща в историята, според НАСА, Националната администрация за изследване на океаните и атмосферата и британската метеорологична служба. Като цяло осреднено светът се е затоплил с около 1 градус по Целзий от прединдустриалната ера.

Проучването е проведено от 520 учени от повече от 60 държави и е публикувано в Bulletin of the American Meteorological Society.

Акценти от изследването:

Температурите на морската повърхност са вторите най-високи през миналата година след 2016 г. Затоплянето на океаните и топенето на ледниците доведе до покачване на морското равнище с 8,6 сантиметра над средните нива преди 30 г.;

Нивата на парникови газове достигнаха най-високото ниво през 2019 г. Те са по-високи от всеки период, измерен с модерни инструменти или ледени ядра, датиращи от преди 800 000 г.;

Северният полюс и Южният полюс регистрираха втората най-гореща година в историята. Топенето на полюсите вдига морското равнище, което пък заплашва крайбрежните градове по света;

Последиците от климатичната криза се усещат по света, включително с наскоро възникналите наводнения в Източна Африка и горските пожари в Австралия, Амазонка и Сибир.