Американската дипломатическа мисия в Москва предупреди за възможен спад в ефективността на консулската дейност, което ще се дължи на намаляване на броя на работниците и служителите, съобщава ТАСС.

По-рано американският посланик в Русия Джон Тефт изрази дълбоко разочарование, във връзка с решението на Руското Министерството на външните работи, да експулсира американски дипломати и да ограничи достъпа до сгради и складови помещения.

На 27 юли, Конгресът на САЩ приключи процедурата за гласуването на нов закон, който ще затегне ограничителни мерки срещу Русия. В петък руското външно министерство излезе с изявление, че Русия в отговор на разработване на нови анти-руските санкции намалява броя на американските дипломати в Руската федерация до 455 души, а на 1 август, затваря достъпа до сграда на посолството и складови помещения в Москва.

Москва: Вашингтон може да избере кои дипломатически служители да отзове от Русия

Москва: Вашингтон може да избере кои дипломатически служители да отзове от Русия

Москва поиска САЩ са съкратят дипломатическия си корпус в Русия със 755

Днес бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол коментира в Туитър, че ако всичко това е вярно, руснаците ще трябва да чакат седмици и месеци за издаването на американски визи.

"Посланик Макфол в момента не се намира на държавната служба, негови публикации в Туитър са само личното му виждане", коментира официалният представител на посолството Мария Олсън. "Твърде рано е дори да се опита да се спекулира за това, как това ще се отрази на работата на консулската служба", счита тя.

"Но е напълно възможно, всичко това да доведе до намаляване на ефективността на консулската дейност", допълни дипломатът.