Широкоразпространеният расизъм срещу аборигените и коренното население в Австралия е "дълбоко обезпокоителен".

Това алармира високопоставен представител на ООН след двуседмично посещение на континента за оценка на ситуацията с човешките права, съобщава ДПА.

Специалният докладчик на ООН по въпросите на правата на коренното население Виктория Таули-Корпус заяви в Канбера, че Австралия се нуждае от по-всеобхватна законодателна рамка за човешките права, за да осигури по-голяма защита на правата на коренните жители.

Този расизъм се проявява по различни начини, варира от обществени стереотипни модели до насилие, злоупотреби със социалното подпомагане и бедни родители, до дискриминация в съдебната администрация, поясни тя.

Корпус също така разкритикува "невероятно високия процент на хвърлените в затвора" аборигени и коренни жители, пояснявайки, че това буди голямо безпокойство по отношение спазването на човешките права.

Тези цифри са поразителни. Докато аборигените и жителите на островите Торески пролив са само 3% от цялото население, те представляват 27% от затворниците и много повече в някои затвори, подчерта докладчикът и добави, че много млади аборигени са хвърлени в затвора.

10 пъти по-вероятно е жените аборигени да загинат вследствие на насилие и 34 пъти е по-вероятно да бъдат хоспитализирани в резултат на физическо насилие в сравнение с другите жени. Но 90% от тези престъпления не са докладвани, каза Виктория Таули-Корпус.

Специалният докладчик сподели още, че лекарите аборигени и пациенти са дискриминирани в здравния сектор. По думите й расизмът на институционално ниво е сериозен проблем в здравния план на правителството.

Миналата година друг докладчик на ООН изрази тревогата си от разпространения расизъм и масовото хвърляне на коренни жители на Австралия в затвора.