Руският опозиционер Алексей Навални е обвинен в злоупотреба с доверие и присвояване на средства. Наредено му е да не напуска Москва, съобщиха от Руската Следствена комисия, цитирана от РИА Новости.

Алексей Навални е обвинен в престъпление по Член 160-3-33 от Руския Наказателен кодекс (организирано незаконно присвояване в големи размери)", каза говорителят на комисията Владимир Маркин.

Маркин допълни, че в най-скоро време на други двама души ще им бъде повдигнато обвинение по случая.

Навални заяви, че е поискал от комисията да му позволи да ходи на почивка.

Казаха ми, че ще разгледат молбата ми, но най-вероятно няма да ме пуснат", каза той, допълвайки, че им е показал билетите за него и за семейството му за почивката.

Блогърът изтъкна, че първоначално е бил обвинен за причиняване на щети в размер на един милион рубли ( около 30 хиляди долара), но сега обвинението е променено като „действащ в престъпно споразумение", а цифрата е увеличена до 16 милиона рубли.

Той описа новите обвинения като „мега странни", тъй като тези цифри са изтръгнати от нищото - 16 милиона рубли, също, че следователите не дават обяснение за наложената прекомерна сума.

Адвокатът му Вадим Кобзев обяви, че неговият клиент не вярва, че е направил нещо грешно.

Предполага се, че Навални докато е работил като съветник на губернатора на Кировската област Никита Белих през 2009 година е извършил редица незаконни действия, които са причинили огромни загуби на държавното предприятие "Кировлес".

Навални е изправен пред 5-години затвор, ако бъде осъден.

Разследването бе спряно от местните следователи през април, но през юли бе наредено от шефа на Следствената комисия Александър Баштрикин да бъде възобновено.

Навални, създател и ръководител на антикорупционния проект РосПил, е един от няколкото активисти, които се разследват във връзка със сблъсъците между протестиращи и полиция в навечерието на завръщането на президента Путин в Кремъл - 7 май.

Той прекара 15 дни в затвор през май заради протеста.