Федералната прокуратура в Ню Йорк повдигна обвинения срещу узбекистанеца Сайфуло Саипов за нападението в Ню Йорк, предаде Би Би Си.

Припомняме, на 31 октомври той се вряза с микробус в множество хора на велоалея, като блъсна няколко десетки души. От тях 8 загинаха, а 11 бяха сериозно ранени.

Междувременно ФБР съобщи, че издирва втори заподозрян, също гражданин на Узбекистан. Става дума за 32-годишния Мухамадзоир Кадиров.

29-годишният Саипов е обвинен за убийство на 8 души и оказване на материална подкрепа за терористична организация.

Обвиняемият се отказа от правото да не свидетелства срещу себе си и призна, че е бил вдъхновен от джихадистите от ИДИЛ.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че Саипов заслужава смъртно наказание.

"Терористът от Ню Йорк поиска да развее знамето на ИДИЛ в болничната си стая, би бил щастлив да го направи. Той уби 8 души, рани тежко 12. ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ СМАРТНО НАКАЗАНИЕ!" - написа Тръмп в Tweeter.

Снимка 318574

Източник: ЕПА

Джипът, с който беше извършено нападението, е нает от Саипов в Ню Джърси. Той връхлетя върху велосипедна алея на "Уест стрийт", като премина около километър и половина и след това се вряза в училищен автобус.

Впоследствие стана ясно, че това не е влизало в плановете му. Саипов е разказал пред следствието, че е планирал да стигне до Бруклинския мост, като прегази колкото може повече хора.

След като е изскочил от колата, той е тръгнал по велоалеята, размахвайки пистолети, единият от които пневматичен, а другият - за игра на пейнтбол.

Полицаят Райън Неш, който е бил по сигнал в съседно училище, чувайки за нападението, е изтичал на улицата и е открил огън срещу атентатора.

Саипов е бил ранен в корема и задържан, а впоследствие отведен в болница.

Според лекарите, той се възстановява.