Повече от 1000 души са се удавили в Средиземно море през тази година, плавайки от Либия към Европа, като в последните дни се отчита ръст на броя на мигрантите, тъй като се стремят да преварят предприетите крути мерки от страна на Европейския съюз. Това съобщиха от Международната организация по миграцията, цитирани от "Ройтерс".

Около 204 души са загинали през последните няколко дни, след като са били качени на опасни плавателни съдове от трафиканти, като 103 от тях се удавиха при корабокрушение в петък, а други загинаха вчера, когато гумена лодка потъна източно от Триполи, като 41 души оцеляха.

100 мигранти се удавиха край бреговете на Либия

100 мигранти се удавиха край бреговете на Либия

Бреговата охрана е извадила 14 оцелели

"Налице е тревожно увеличение на смъртните случаи в морето край бреговете на Либия", изтъкнаха от Международната организация по миграцията, допълвайки: "Трафиканти експлоатират отчаянието на мигрантите да избягат, преди да има по-сериозни мерки срещу прекосяванията на Средиземно море към Европа."

Потокът от мигранти се понижи след пика си през 2015 г., като броят на опитите за опасни морски преходи от Северна Африка е спаднал до десетки хиляди хора от стотици хиляди преди. Другият основен мигрантски маршрут, от Турция до Гърция, използван от повече от 1 млн. души през 2015 г., до голяма степен беше затворен преди две години.

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Има и общо решение за продължаване на санкциите срещу Русия…

Говорителят на Международната организация по миграция Леонард Дойл заяви, че нарастването през последните дни може да се дължи на фактори като времето и края на Рамадана.

"Но също така е налице признание, смятам в световен мащаб, че Европейският съюз започва да управлява по-добре този процес, така че може би те също така се опитват да спечелят, докато могат. Трафикантите винаги ще поставят печалбата преди безопасността", изтъкна говорителят.

Въпреки нарастването на броя на смъртните случаи през последните дни, броят на изгубените в морето досега през тази година е по-малко от половината в сравнение с този, регистриран по това време миналата година.