Старчески дом в Южна Калифорния бе силно засегнат от коронавируса, като над 50 души са заразени - тревожно развитие на фона на предпазлив оптимизъм, че случаите в щата могат да достигнат пик по-бавно от очакваното, съобщава АП.

Щатът очаква пиков скок на случаите с коронавирус през следващите седмици. По-бавното увеличение на случаите означава, че пикът вероятно ще настъпи през май. Преди две седмици Newsom заяви, че повече от половината от 40 милиона души в щата могат да бъдат заразени при най-лошия сценарий.

Под ръководството на Newsom, щатът продължава да добавя 50 000 болнични легла към сегашните си 75 000, за да осигури достатъчно място за всички потенциални пациенти по време на пик.

Във вторник е имало повече от 8 200 случая и най-малко 173 смъртни случая, регистрирани в Калифорния, според данни от университета Джонс Хопкинс. Мичиган, който е с 30 милиона по-малко жители, е имал около 7 600 случая и най-малко 259 смъртни случая.

Здравните служители предупредиха, че с увеличаването на тестовете броят на случаите ще расте, в някои случаи много бързо.

Белият дом: COVID-19 ще убие до 240 000 американци

Белият дом: COVID-19 ще убие до 240 000 американци

Предстоят две тежки седмици, призова Тръмп

Мнозина хвалят ранните действия на щата за издаване на заповеди за домашна зиолация - първо в района на залива Сан Франциско преди две седмици, а след това няколко дни по-късно в Лос Анджелис и останалата част от щата, като успешно забавят нарастването на случаите.

Много търговски обекти и социални заведения като тематични паркове са затворени, ресторантите предлагат само изнасяне или доставка, а повечето училищни кампуси са затворени седмици.

Във вторник Сан Франциско и шест околни окръга удължиха мерките до 3 май и добавиха нови ограничения, включително затваряне на детски площадки, кучешки паркове, места за обществени пикници, игрища за голф, тенис и баскетбол, басейни и стени за катерене.

Също във вторник щастският ръководител на общественото обучение Тони Търмънд предупреди, че очаква училищата да останат затворени през лятото и предложи районите да планират да осигурят други форми на обучение до края на учебната година.

Милиони младежи получават "дистанционно обучение" чрез онлайн преподаване или други методи, като гледане на специални програми за обществено излъчване. Обединеният училищен район в Лос Анджелис обаче не е достигнал до всичките си 600 000 ученици.

Около 15 000 колежани не са участвали в онлайн обучение, а други 26 000, които участват, не се регистрират ежедневно, тъй като кампусите са затворени на 16 март.

Макар че предпазните мерки за социално дистанциране обикновено се спазват от населението на Калифорния, има опасения, че вирусът ще нахлуе през затворени, претъпкани помещения като старчески домове и затвори и сред приблизително 150 000 бездомни хора, които са трудни за тестване или карантина.

За повечето хора коронавирусът причинява леки или умерени симптоми, като треска и кашлица, които се изясняват за две до три седмици. За някои, особено по-възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми, това може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония и смърт.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че популациите в старчески дом са изложени на най-висок риск да бъдат засегнати от COVID-19, предвид "събирателния характер" на съоръженията и факта, че много жители имат хронични медицински състояния.

Осем жители на старчески дом в Ню Джърси са починали, а всички 94 жители на друг дом в Ню Джърси са преместени в друго заведение след две дузини тествани положително за коронавируса. Във щата Вашингтон са починали около 35 жители на един дом близо до Сиатъл.

Д-р Дебора Биркс, координатор на коронавирусната група на Белия дом, заяви, че действията на Калифорния и щата Вашингтон за закриване на училищата, насърчаване на хората да работят от вкъщи и излизане само за основни нужди й дават надежда, че вирусът може да бъде контролиран чрез социално дистанциране.

Биркс коментира, когато бяха обявени нови мрачни прогнози от 100 000 до 240 000 смъртни случая в цялата страна, а президентът Доналд Тръмп призова американците да се съобразят с неговите насоки за безопасност, които са по-слаби от тези в Калифорния и няколко други щата.

Белият дом: COVID-19 ще убие до 240 000 американци

Белият дом: COVID-19 ще убие до 240 000 американци

Предстоят две тежки седмици, призова Тръмп