Повече от 60 000 са жертвите на войната в Йемен. Това показват последните данни. Броят е 6 пъти по-висок от официално оповестявания до този момент, предаде Irish Independent.

Припомняме, че дълго време официалният брой на ООН бе 10 000 загинали. Той обаче отдавна не е актуален.

Това твърдят от изследователска група, която се занимава с въоръжени конфликти.

US Сенатът гласува за спиране участието в коалицията в Йемен

US Сенатът гласува за спиране участието в коалицията в Йемен

Ходът идва след международната реакция на убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги

По данни на Световната здравна организация, от избухването на войната досега  60 000 са ранените, а най-малко 2 милиона са били прокудени. Наблюдатели говорят за най-тежката хуманитарна криза на съвремието.

Милиони цивилни в страната са застрашени от бойните действия, глада и болестите. ООН предупреди по-рано, че 14 млн. души са подложени на глад, а около 100 000 от тях са деца.

В Швеция страните във военния конфликт се опитват да намерят изход от кризата на пореден кръг от мирни преговори. Въпреки постигнатия пробив обаче засега няма изгледи за споразумение, което да сложи край на войната.

Пробив на конференцията за Йемен в Швеция

Пробив на конференцията за Йемен в Швеция

Хусите са приели някои от предложенията на ООН

Прави се опит за споразумение, което да освободи за движение важния пристанищен град Ходейда, за който бунтовниците хуси настояват да остане неутрална зона, а правителството иска под свой контрол.

Междувременно, Сенатът на САЩ прокарва резолюция, чрез която да се спре американското участие във водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва срещу бунтовниците хуси в Йемен.

Това е силен сигнал към президента Доналд Тръмп за позицията му по случая с убития саудитски дисидент Джамал Кашоги и международния натиск срещу Рияд да накаже виновните.