Сенатът на САЩ гласува за спиране участието на страната във водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. Предложението получи 60 гласа "за" и 39 "против".

Това придвижва напред гласуването на самата резолюция, което ще се проведе по-късно днес и изпраща силно послание към администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Сенаторите Робърт Менендес и Линдзи Греъм представиха на пресконференция документа и обявиха, че той ще изпрати и глобално послание - САЩ няма да оставят бе последствия насилието, без значение дали става въпрос за техни съюзници.

Според Греъм, съюзник като Рияд е по-скоро товар. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е токсичен, убеден е той.

Ходът идва след международната реакция на убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги в посолството на Кралството в Турция. Също така се отчитат усилията за постигане на мир в Йемен при започналия кръг от преговори в Швеция.

В Швеция започнаха мирни преговори за Йемен

В Швеция започнаха мирни преговори за Йемен

Страните са постигнали споразумение за размяна на затворници

В края на ноември беше съобщено, че най-малко петима от 37-те сенатори от Републиканската партия, които са гласували против резолюция за прекратяване на участието на САЩ във водената от Саудитска Арабия коалиция в гражданската война в Йемен, са получили пари от просаудитски лобистки групи.

Според събраните по случая "Кашоги" доказателства е твърде вероятно известният критик на режима да е бил убит от приближени на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

ЦРУ твърди същото в своя доклад. За администрацията на президента Доналд Тръмп обаче няма сигурни доказателства за вината на Рияд.

Саудитска Арабия бе подложена на силен международен натиск, за да залови и накаже виновните за убийството на журналиста. Рияд обаче отказа да предаде на Турция двамата заподозрени.

Турция дава случая "Кашоги" на международен съд

Турция дава случая "Кашоги" на международен съд

"Брутално убийство, което трябва да бъде разрешено"

От публикувания тези дни пълен запис от последните минути на Кашоги разкрива, че той е разбрал веднага какво го очаква, след като с влизането си е разпознал влиятелна фигура от саудитската дипломация, но не е имал шанс за бягство.