Най-малко петима от 37-те сенатори от Републиканската партия, които са гласували против резолюция за прекратяване на участието на САЩ във водената от Саудитска Арабия коалиция в гражданската война в Йемен, са получили пари от просаудитски лобистки групи, пише "Дейли сабах".

Мирните преговори за Йемен продължават през декември в Швеция

Мирните преговори за Йемен продължават през декември в Швеция

Това обяви американският военен министър Джим Матис

Според доклад на Центъра за международна политика, публикуван през октомври, сенаторите Рой Блънт от Мисури, Джон Бузман от Арканзас, Ричард Бър от Северна Каролина, Майк Крапо от Айдахо и Тим Скот от Южна Каролина са получили пари за изборите от фирми, работещи със Саудитска Арабия между 2016 и 2017 г.

Блънт е получил най-малко 19 200 долара, докато останалите са получили между 1000 и 2 500 долара от свързаните със Саудитска Арабия фирми.

85 000 деца може да са умрели от глад в Йемен

85 000 деца може да са умрели от глад в Йемен

Повече от 1,3 млн. деца страдат от тежко недохранване там

Саудитска Арабия е похарчила повече от 24 милиона долара за оказване на влияние върху външната политика на САЩ и общественото мнение по време на изборите през тази година, според данни на правосъдното министерство. Около 18 милиона долара от тях са платени на чужди агенти, действащи в полза интересите на Рияд през 2017 г. Саудитска Арабия е една от първите десет държави, които са похарчили най-много средства за влияние и лобизъм в САЩ.

Йемен се нуждае най-малко от $200 млн.

Йемен се нуждае най-малко от $200 млн.

Кризата в Близкия изток се задълбочава

Но въпреки усилията на лобистите, американските сенатори изпратиха силен сигнал в сряда, че искат да накажат Рияд за ролята му в убийството на журналиста Джамал Кашоги и заради водената от Саудитска Арабия война в Йемен. 63 сенатори срещу 37 гласуваха за придвижване на законодателство, което призовава САЩ да прекратят военната помощ за Саудитска Арабия във войната в Йемен.