Мирните преговори за Йемен продължават през декември. Новият кръг ще се проведе в началото на декември Швеция. Това обяви американският военен министър Джим Матис, цитиран от АФП. 

По думите му, в тях ще вземат участие и двете страни във военния конфликт. 

"Изглежда, че в началото на декември в Швеция ще видим и бунтовниците, и международно признатото правителство", е съобщил Матис. 

В момента пратеникът на ООН Мартин Грифитс е в Йемен, за да проведе ключови преговори за освобождаването на Ходейда и намиране на изход от кризата, на която са заложник милиони йеменци. 

През септември ООН неуспешно се опита да организира преговори между хусите и подкрепяното от Рияд саудитско правителство в Женева.

Йемен се нуждае най-малко от $200 млн.

Йемен се нуждае най-малко от $200 млн.

Кризата в Близкия изток се задълбочава

Йеменският президент Мансур Хади изрази подкрепа за нови мирни преговори, но преди това поиска освобождаването на провинция Ходейда, където се водят ожесточени битки.

Войната, продължаваща години наред в Йемен, отне живота на най-малко 10 000 души, половината от които са жени и деца. 

Международна хуманитарна организация "Спасете децата" обяви, че около 85 000 деца под 5-годишна възраст може да са починали от глад и болести. 

Според данни на ООН, 14 млн. души са заплашени от глад в страната.

Най-малко $200 млн. са необходими, за да започне възстановяването на Йемен, пресметна по-рано АП. 

85 000 деца може да са умрели от глад в Йемен

85 000 деца може да са умрели от глад в Йемен

Повече от 1,3 млн. деца страдат от тежко недохранване там

Според ООН, за да се подобри хуманитарната ситуация, Йемен се нуждае от спешни инвестиции в икономиката. Цените на хранителните продукти са се повишили, няма работа в страната, милиони хора са загубили източници на доходи.