Лятото е почти тук, един от начините да се охладиш от жегата е да се потопиш в басейна. Но колко е чиста водата в басейните, пита USA Today.

Ново проучване, представено от Съвета по качеството на водата и здравето, показва, че 51% от американците използват плувните басейни като обществени бани - използват басейна като алтернатива на вземане на душ или да се измият след упражнения или работа на двора. Въпреки че 64% от американците знаят, че химикалите в басейна не премахват необходимостта от душ, хората продължават да го правят.

"Когато мръсотия, пот, продукти за лична грижа и други неща върху телата ни реагират на хлора, има по-малко хлор, който да убие микробите", отбелязват от Съвета.

Освен че не вземат душ преди да влязат в басейна, 40% от американците признават, че са уринирали в басейн като възрастни. Урината намалява количеството химикали, които са предназначени да убият микробите. 48% казват, че никога не си вземат душ преди да влязат в басейна. Повечето не знаят, че продукти за лична грижа като грим (53%) и дезодорант (55%) оказват влияние върху химикалите в басейна.

Проучването 2019 Healthy Pools е изготвено онлайн от Sachs Media Group. В него са включени разбиранията и поведението относно плувните басейни и общественото здраве. Организацията е интервюирала 3100 американци на 12-13 април.