Повечето американци винят президента Доналд Тръмп, а не демократите за частичното спиране на работата на американското правителство. Това показва социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Правителството на САЩ частично не работи вече шести ден, като няма изгледи за излизане от кризата през следващите дни.

Тръмп отново нападна демократите заради стената

Тръмп отново нападна демократите заради стената

Продължаващият шътдаун изнерви държавния глава

47% от анкетираните са на мнение, че Тръмп е отговорен за ситуацията, докато 33% обвиняват демократите в Конгреса, разкрива сондажът, проведен от 21 до 25 декември. 7% от американците обвиняват републиканците в Конгреса.

Спирането на работата на правителството беше предизвикано заради искане на Тръмп, отхвърляно от демократите и някои републиканци, данъкоплатците да му отпуснат 5 милиарда долара за строителство на стена по границата на САЩ с Мексико. Общата сума за стената е 23 милиарда долара.

35% от респондентите подкрепят в законопроекта за финансиране работата на правителството да се включат и пари за стена. Само 25 на сто казват, че подкрепят спиране работата на правителството заради този казус.

Двете камари на Конгреса се събраха за няколко минути вчера вечерта, но не предприеха действия за излизане от кризата. Следващото заседание ще се проведе в началото на 2019 г. - на 3 януари.

Демократите и републиканците все още имат големи различия за излизане от безизходицата, обяви говорител на Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената.

Към момента част от 800 000 държавни служители, около 20% от правителството, са засегнати от спирането на работата на правителството.

В проучването са участвали 2 440 души.