За пореден път нападна демократите американският президент Доналд Тръмп. Това направи той по познатия за него начин - чрез профила си в "Туитър". В поредица от съобщения през последните часове той изрази гнева си от продължаващия дни наред шътдаун, който не позволява на правителството да върши работата си. 

В центъра на всички съобщения бе стената, която трябва да се построи на границата с Мексико. Тя, според президента, трябва да спира нелегалната имиграция, престъпността и трафика на дрога. Стената обаче не може да получи финансиране заради шътдауна. 

Белият дом се опитва да успокои Уолстрийт след атаката на Тръмп срещу ФЕД

Белият дом се опитва да успокои Уолстрийт след атаката на Тръмп срещу ФЕД

Аз съм много уверен, че президентът е много доволен от секретаря Мнучин, обяснява Хасет

Демократите твърдят, че не искат тази стена, въпреки че осъзнават каква нужда има страната от нея, пише Тръмп. Въпреки че имат 10 сенатски гласа, ние поставяме по-важния въпрос - сигурността. Да построим стената! Тя със сигурност ще свърши работа. 

Тръмп цитира и мнение на предшественика си Барак Обама, който заявява, че веднъж завинаги трябва да бъде решен въпросът с имигрантите. "Напълно съм съгласен!", отбелязва Тръмп. 

Според президента всички по-леки мерки в това отношение са глупост, само стената ще свърши нужната работа. 

Шътдаунът доведе и до спад на борсите, нападки на Тръмп срещу ФЕД и слухове за оставка на финансовия министър Стивън Мнучин.

"Шътдаунът" започна в полунощ миналия петък, след като демократи се противопоставиха на искането на Доналд Тръмп за над 5 милиарда долара за гранична стена с Мексико. Началникът на кабинета на Тръмп, Мик Мълвани, тогава предложи демократите да бъдат "задължени".

Очакванията са частичното спиране на работа на правителството на САЩ  да продължи до 3-ти януари, когато новите членове на Конгреса полагат клетва.