Частичното спиране на работа на правителството на САЩ може да продължи до откриването на следващия Конгрес на 3-ти януари, съобщава помощник на Тръмп, цитиран от БиБиСи.

"Шътдаунът" започна в полунощ в петък, след като демократи се противопоставиха на искането на Доналд Тръмп за над 5 милиарда долара за гранична стена с Мексико. Началникът на кабинета на Тръмп, Мик Мълвани, предложи демократите да бъдат "задължени". Сенатор демократ обясни, че неговата партия се противопоставя на финансирането на стената.

"Това е вярно", обясни сенатор Джеф Меркли пред ЕйБиСи, запитан дали партията му няма да одобри пари за проекта на администрацията на Тръмп, "Никакви пари". По-рано партията предложи сумата от 1,3 млрд. долара за охрана на границите.

Тръмп в Белия дом заради шътдауна

Тръмп в Белия дом заради шътдауна

Първата дама се връща от Флорида

"Много е възможно този "шътдаун" да продължи след 28-и декември и в новия Конгрес", обяснява Мълвани.

Сенатор Меркли обясни, че "30-фута бетонна стена" и "30-фута стоманени шипове не са умен начин".

Републиканците контролира двете камари на стария Конгрес и всъщност бюджетът е приет с 217 гласа срещу 185, но са необходими 60 гласа в Сената със 100 места, където републиканците понастоящем имат 51, така че трябва да се привлече подкрепата на демократите там.

Тръмп се надява шътдаунът да бъде избегнат

Тръмп се надява шътдаунът да бъде избегнат

Все по-вероятно е обаче правителството да остане без финансиране

Девет от 15-те федерални ведомства, включително Държавна, Вътрешна сигурност, Транспорт, Земеделие и Правосъдие, започнаха частично затваряне, след като финансирането им изтече.

Стотици хиляди федерални служители ще трябва да работят без заплащане или да излязат в нещо като временен отпуск. Настоящият конгрес се събира в четвъртък след коледните празници.

На 3-ти януари полагат клетва новите членове на Конгреса, след като бяха избрани през ноември. От този момент демократите ще имат мнозинство в Камарата на представителите.

Тръмп обясни по-рано, че "шътдаунът" може да продължи много дълго време.

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството
Обновена

Сенатът не постигна съгласие за бюджета, остава опасността от шътдаун на правителството

Споразумението трябва да получи и одобрението на Камарата на представителите