Белият дом се опитва да успокои "ужасеният" Уолстрийт след атаката на Тръмп срещу ФЕД. Ръководителят на ФЕД не е изложен на риск да загуби работата си, а президентът Доналд Тръмп е доволен от своя министър на финансите, съобщава Washington Post.

Запитан дали службата на Джером Пауъл е в безопасност, икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет коментира: "Да, разбира се, на 100%."

Тръмп се нахвърли върху ФЕД в понеделник и обяви че е "единственият проблем" на американската икономика, а инвеститори внимателно следят информацията, че президентът е обсъждал лично възможността за уволнение на Пауъл. Шефът на централната банка на САЩ зае поста си в началото на миналия февруари, след като бе назначен от Тръмп и продължи пътя на постепенно покачване на цените, започнато от неговия предшественик Джанет Йелън.

Правни експерти коментира, че не е ясно дали Тръмп всъщност може да освободи Пауъл.

С Тръмп срещу ФЕД, "Дау Джонс" може да стигне депресията от 1931 г.

С Тръмп срещу ФЕД, "Дау Джонс" може да стигне депресията от 1931 г.

Коледата не е весела на финансовите пазари

Акциите нараснаха в сряда, като S&P 500 нарасна с 0.2% в края на сутрешната търговия. През последните седмици цените на акциите се сринаха поради притеснения относно икономиката. Индексът S&P 500 бе в най-големия си колапс за първи декември след Голямата депресия.

Хасет обясни, че Тръмп е доволен от министъра на финансите Стивън Мнучин, който през последните дни е говорил с най-големите американски банкери и е свикал разговор с работна група от регулатори, които имат за цел да поддържат финансовите пазари.

"Аз съм много уверен, че президентът е много доволен от секретаря Мнучин", коментира Хасет пред Fox Business Network.

Тръмп вдигнал мерника и на Стивън Мнучин

Тръмп вдигнал мерника и на Стивън Мнучин

Нова оставка в Белия дом