Доналд Тръмп обмисля да уволни председателя на Федералния резерв (ФЕД) Джером Пауъл, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Ройтерс".

Недоволството на Тръмп от ръководителя на централната банка на САЩ се засили след повишаването на лихвените проценти от тази седмица и месеците загуби на борсовите пазари, съобщават четирима души пред "Блумбърг", пожелали анонимност. Президентът е разговарял насаме за уволнение на Пауъл много пъти през последните няколко дни.

Говорителят на Белия дом отказва да коментира, отказва и говорителката на Федералния резерв Мишел Смит. Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда за четвърти път през 2018 г. и дава знак, че някои по-нататъшни повишения предстоят.

Световните финансови пазари, включително акциите на Уолстрийт, се надяваха на друга политика. Индексът "Дау Джонс" претърпя най-лошата си седмица след финансовата криза от 2008 г., докато "Насдак" потъна в мечи пазар.

Всеки опит за уволнение на Пауъл може да се разглежда като подкопаване на независимостта на централната банка от администрацията.

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Това е невероятно при много силен долар, с почти никаква инфлация, коментира той