Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна американската централна банка като фондов пазар и вместо да помогне, наля масло в огъня на историческия спад. Тръмп заяви вчера, че ФЕД е "единственият проблем" на американската икономика, а министърът на финансите се опита да успокои инвеститорите, съобщава БиБиСи.

"Дау Джонс" падна с повече от 650 пункта и е на път за най-лошия си декември от 1931 г. и Голямата депресия, а японският Nikkei спадна с около 5%. Много финансови пазари в Азия, Европа и Северна Америка са затворени във вторник за Коледа. В Китай, индексът на Шанхай падна с повече от 2% във вторник сутринта.

Тръмп нападна ФЕД и страните, които се възползват от приятелството на САЩ

Тръмп нападна ФЕД и страните, които се възползват от приятелството на САЩ

Те не разбират нуждата от търговски войни, от долара и дори шътдауна

Вълненията идват на фона на частично затваряне на правителството, напрежението между САЩ и Китай и съобщение, че президентът е обсъдил оставката на председателя на ФЕД Джером Пауъл.

Тръмп непрекъснато се хвали за стръмното покачване на Уолстрийт през първата година от президентството си, но се опита да отклони вината, след като пазарите достигнаха сериозен спад през 2018 година.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин предприе необичайна стъпка да призове главните изпълнителни директори на шестте най-големи банки в Америка в опит да успокои пазара.

В понеделник той призова най-добрите пазарни регулатори и служители от централната банка на САЩ да разсеят страховете за икономиката.

Мнучин е домакин на работната група на президента по финансови пазари, за да "обсъди усилията за координация за осигуряване на нормални пазарни операции". Комисията по ценните книжа и борси и Комисията за търговия на стокови фючърси са част от работната група.

Институциите в САЩ могат да останат затворени поне до 3-ти януари

Институциите в САЩ могат да останат затворени поне до 3-ти януари

Девет от 15-те федерални ведомства, включително държавна, вътрешна сигурност, транспорт, земеделие и правосъдие

Коледата не е весела на финансовите пазари, рядко е американски министър на финансите да обяви публично своите дискусии с американски финансови институции, но точно това направи Мнучин.

С опита на Мнучин да успокои финансовите пазари, се случи точно обратното, тогава президентът Тръмп в Туитър реши да поднови критиките си към Федералния резерв. Вместо типичното за Коледа купуване, американските инвеститори избягват борсите и стоят на безопасно разстояние.

"Коледното веселие в Белия дом показва, че 2019 г. ще зависи от това, което се случва във Вашингтон: изключване на правителството, напрежение в търговията и туитове на президента. Едно нещо е пределно ясно: ако Белият дом иска да успокои инвеститорите, ще трябва да внимава и да по-добри съобщенията си", коментира анализаторът на БиБиСи Самира Хусеин.

"Блумбърг" в същото време коментира, че Тръмп обмисля и оттеглянето на Мнучин от поста министър на финансите. Агенцията отбелязва, че мандатът на Стивън Мнучин може частично да зависи от динамиката на основните индекси на пазарите в САЩ.

Тръмп: Съвсем сам, горкият аз, в Белия дом и чакам демократите

Тръмп: Съвсем сам, горкият аз, в Белия дом и чакам демократите

Саудитска Арабия ще плати за възстановяването на Сирия вместо САЩ