Повечето германци са на мнение, че одобреният от правителството на Германия пакет от 54 милиарда евро за борба с климатичните промени не е достатъчно амбициозен, показва социологическо проучване, цитирано от "Политико".

Пакетът, разкрит миналата седмица, включва редица мерки, които трябва да помогнат на държавата да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., но е критикуван от природозащитни организации, че е твърде слаб.

Според проучването Politbarometer на телевизия ZDF 53 на сто от германците са съгласни, че пакетът "не е достатъчен". Само 20% смятат, че е достатъчен, а 13 на сто са на мнение, че е прекален.

Повечето поддръжници на Зелените, социалдемократите и Левицата смятат, че пакетът е неадекватен.

Близо половината от поддръжниците на Свободните демократи, 39% от поддръжниците на християндемократите и 28% от поддръжниците на "Алтернатива за Германия" вярват, че мерките не са достатъчни.

Но според сондажа 63 на сто от германците не смятат, че бензинът и дизелът трябва да бъдат по-скъпи от посоченото в климатичния пакет, в който се предвижда увеличение с 0,03 евро за литър от 2021 г. и между 0,09 и 0,15 евро за литър от 2026 г.

Сондажът показва още, че повечето германци са песимисти за шансовете на човечеството в борбата с климатичните промени. Запитани дали светът ще успее ефективно да се бори с климатичните промени, ¾ отговарят отрицателно.

От проучването става ясно още, че Зелените са с изравнени позиции с християндемократите. Двете партии са подкрепяни от 27 на сто. По-рано този месец Зелените бяха на второ място с 24%. Социалдемократите губят 2% до 13 на сто и са на четвърто място. "Алтернатива за Германия" е подкрепяна от 14%.

Зелените са най-популярната партия що се отнася до политики срещу климатичните промени. 55% от респондентите отговарят, че подкрепят политиките на Зелените срещу климатичните промени.

В проучването са участвали повече от 1300 души.