Първа публична поява на лидера на ДАЕШ („Ислямска държава”) Абу Бакр ал Багдади от 2014 година, съобщават световни агенции.

В интернет са разпространени снимки с Багдади, обаче не може да се потвърди дали са автентични и дали той е конкретно на тях. Терористът се е появил в джамия в иракския град Фалуджа, където е говорил пред група момчета. Багдади е показан от местна телевизия.

На една от снимките зад него има банер, свързан със спонсорирано от ДАЕШ състезание за запомняне на Корана. Победителят е получил наградата от лидера на групировката.

Багдади, един от най-издирваните хора в света, рядко се появява публично. Известно е, че за последен път се е появил през юли 2014 година, когато ръководи петъчни молитви в Голямата джамия в Мосул – по-малко от два месеца, след като групировката щурмува града.

САЩ дават 10 милиона долара за главата на Багдади.

Бивш затворник в Camp Bucca, американски затвор в Ирак, Багдади е учил в Ислямския университет в Багдад и се смята, че е живеел спокоен семеен живот преди инвазията на международната коалиция, водена от САЩ, през 2003 година. Медии разпространяват информация, че той е бил проповедник по това време. През 2010 година се издига до лидер на „Ислямска държава в Ирак и Сирия”.