Правителството на Египет одобри споразумение за предаване на два острова в Червено море на Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Споразумението е изпратено в парламента за ратификация, според държавната телевизия.

През април Кайро и Рияд подписаха споразумение за определяне на морската граница, в резултат на което спорните острови Тиран и Санафир в Червено море трябва да бъдат предадени под контрола на Рияд.

Предадените от Египет острови на Саудитска Арабия водят до промени в договора с Израел

Предадените от Египет острови на Саудитска Арабия водят до промени в договора с Израел

През уикенда Кайро и Рияд подписаха споразумение

По-рано този месец египетски държавен съветнически орган препоръча да се спази решение на съд в Кайро, според което трябва да се анулира споразумение, даващо контрол на Саудитска Арабия над двата острова.

Обявеното през април споразумение доведе до обществено недоволство и протести на египтяни. Според протестиращите двата необитаеми острова са египетски.

През юни Върховният административен съд анулира споразумението, аргументирайки се, че египетският суверенитет над островите не може да бъде предаден. Египетското правителство обжалва решението.

Египетско-израелският мирен договор от 1979 година определя статута на тези острови - единият, на който, Тиран, е разположена база с миротворци от ООН, чиято задача е съблюдаване свободното мореплаване в Акабския залив и използването на тези острови само за мирни цели.

Според вестника Al Ahram още по време на преговорите между двете държави Израел е бил уведомен. Al Ahram допълва, че Рияд е изразил готовността си пред Кайро да изпълнява задълженията от мирния договор с Израел в частта за двата острова.

Al Ahram пише още, че промяната трябва да бъде утвърдена от израелските институции, най-вече от правителството и парламента, тъй като става въпрос за поправки в мирния договор.