Йорданският крал Абдула II прие в събота оставката на правителството на премиера Омар Раззаз и го остави на поста, докато не бъде сформиран нов кабинет. Това съобщава агенция "Петра". "Благодаря на премиера Раззаз и неговия екип за всеотдайното и отговорно изпълнение на задълженията им в изключителните условия, причинени от пандемията на коронавируса", ​​изпрати монархът в отговор на писмото си за оставка.

Абдула II инструктира Раззаз и неговия кабинет да действат, докато "докато не вземе нов премиер, като се има предвид, че ситуацията изисква фокус върху продължаването на безмилостната борба срещу коронавируса".

Правителството, водено от 60-годишния икономист Омар Раззаз, беше сформирано през юни 2018 г., а през ноември 2019 г. беше извършена промяна в кабинета.

На 27 септември крал Абдула II разпусна Камарата на депутатите и възложи на правителството да организира общи избори. Тяхното поведение е насрочено от Избирателната комисия за 10 ноември.

Долната камара на Народното събрание се състои от 130 избрани представители, а горната камара има 65 членове, които се назначават от йорданския монарх.

Според статистиката броят на заразените хора в Йордания се е увеличил с 1099 на ден и е достигнал 14 749. От 28 март в кралството са регистрирани 88 смъртни случая, а броят на излекуваните от инфекцията се е увеличил до 5 101.