Правителството на Малайзия обжалва съдебно решение, което отхвърли дългогодишна забрана и позволи на християните в мюсюлманската държава да използват "Аллах" при обръщането си към Бог, информира АФП.

Думата е изключително разединяваща в мултиетническа Малайзия. Християните се оплакват, че опитите да им се попречи да я използват подчертават разрастващото се влияние на консервативния ислям.

Но някои мюсюлмани обвиняват християнското малцинство в прекрачване на границите. През последните години казусът предизвика религиозно напрежение и насилие.

Миналата седмица съд в Куала Лумпур постанови, че християните могат да използват "Аллах" в публикациите си, като подкрепи член на малцинството и отмени забрана, която датира от 1986 г.

Съдия реши, че забраната е противоконституционна, тъй като основният закон на държавата гарантира свобода на вероизповеданието.

Правителството обаче обжалва решението в апелативния съд, тъй като "не е доволно" от отсъждането. Властите отдавна твърдят, че ако се позволи на немюсюлмани да използват думата Аллах", може да обърка мюсюлманите и да ги накара да сменят религията.

Случаят е от 13 г., когато властите иззеха религиозни материали на местния малайски език от християнин на летище в Куала Лумпур. В материалите е спомената думата "Аллах". Впоследствие жената внесе съдебна жалба срещу забраната християните да използват думата.

По-малко от 10% от 32 милиона граждани на Малайзия са християни, те предимно са от китайски и индийски произход.