Коалиционното правителство на Молдова, в което влизат проевропейска група и подкрепяна от Русия партия, падна при вот на недоверие заради спор по процедурата за избор на главен прокурор, информират АП и "Ройтерс".

Кабинетът на премиера Мая Санду изгуби вота, след като 63 от 101 депутати подкрепиха предложението за вот на недоверие.

Отношенията между партията "Действие и солидарност" на Санду и социалистите се влошиха заради плана й да се поеме контрол над процедурата по номинация на главния прокурор, което според премиера е ключов въпрос в нейните усилия за борба с корупцията.

Прозападният премиер Санду пое управлението през юни, след като легитимността на правителството беше поставена под въпрос.

Санду формира коалиция с подкрепяната от Москва Партия на социалистите в Република Молдова.

Сега партиите имат 90 дни да се опитат да формират ново правителство. Ако не успеят, Молдова ще се насочи към парламентарни избори.

Снимка 452411

Източник: ЕПА

Молдовското общество е разделено. Санду иска страната да се присъедини към ЕС, докато социалистите, ръководени в миналото от президента на страната Игор Додон, желаят по-тесни отношения с Москва.

Санду иска правителството да има правомощия да назначава нов главен прокурор, докато социалистите искат специална комисия към правосъдното министерство да решава. Според премиера това ще помогне за изпълнение на обещанието за борба с корупцията в страната.

Междувременно пред парламента се проведе демонстрация в подкрепа на премиера Мая Санду.