Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви, че Министерството на правосъдието на САЩ ще разследва полицията в Минеаполис, съобщават "Ройтерс" и други медии.

Проверката ще обхване полицейските практики - от прекомерно използване на сила до дискриминиране на хора със здравословни проблеми.

Проверката е обявена след решението на журито да признае за виновен бившия полицай Дерек Шовин за убийството на Джордж Флойд.

На пресконференция Гарланд съобщи, че проверката ще оцени дали полицията в Минеаполис е свързана с модел или практика на прекомерно използване на сила, включително и по време на протести.

Преди Гарланд обеща да е приоритет борбата с полицейския произвол.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече решението на журито "гигантска крачка" към справедливост в САЩ.

Преди правосъдното министерство обяви разследване дали замесените в смъртта на Флойд са нарушили гражданските му права.

В петък Министерството на правосъдието на САЩ оттегли политика от управлението на президента Доналд Тръмп, която ограничава инструментите на федералното правителство, които могат да бъдат използвани за мониторинг и проверка на неправомерни полицейски действия.

Гарланд заявява в документ до служителите, че правосъдното министерство ще се върне към традиционните си практики да разследва полицията на щатско и местно ниво.