Съдът в САЩ призна за виновен уволнения полицай от Минеаполис Дерек Шовин, който беше обвинен за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи CNN.

Шовин е признат за виновен и по трите обвинения, които бяха повдигнати срещу него.

Съдебното жури, съставено от петима мъже и седем жени, което заседава четири часа в понеделник следобед, възобнови обсъждането във вторник сутринта. Съдебните заседатели бяха изолирани от обществеността докато обсъждаха решението си.

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Дерек Шовин е заплашен от 40 години затвор

45-годишният Шовин пледира невинен по трите обвинения - непредумишлено убийство от втора степен, убийство от трета степен и причиняване на смърт по непредпазливост втора степен.

Джордж Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като при опит да го задържи полицейският служител е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът се е задушил. По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути. Гибелта му предизвика широк обществен отзвук, който доведе до вълна от протести, от които се зароди движението Black lives matter (в превод - "черните животи имат значение").

 Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара компенсации за гибелта му

Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара компенсации за гибелта му

Градският съвет на Минеаполис гласува сумата...

Припомняме, патолог, привлечен от защитата, заяви, че причината за смъртта на Флойд е пристъп вследствие на сърдечно заболяване, а не задушаване, за което бе обвинен полицаят. Според него не е изключено и смъртта да е причинена от вдишване на изгорели газове от намиращата се в близост полицейска кола.

Адвокатът на Шовин - Ерик Нелсън, помоли съдебните заседатели да игнорират политиката и социалните въпроси при разглеждането на делото.

Бившият полицай може да получи до 40 години затвор.

Дерек Шовин отказа да свидетелства по делото "Джордж Флойд"

Дерек Шовин отказа да свидетелства по делото "Джордж Флойд"

Според патолог, чернокожият не е починал от задушаване