Град Минеаполис ще изплати 27 милиона долара на семейството за загиналия по време на полицейски арест афроамериканец Джордж Флойд, предаде CNN. Решението за многомилионната компенсация беше взето единодушно от местния градски съвет.

Сумата беше договорена в рамките на досъдебно споразумение с роднините на Флойд в отговор на подаден от семейството иск.

"Това е историческо споразумение, най-голямото досъдебно споразумение в историята на САЩ по граждански иск за насилствена смърт, представляващо признание, че животът на Джордж Флойд има значение, а следователно и че черните животи имат значение", коментира адвокатът на семейството Бен Крамп.

Припомняме, Джордж Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като полицейски служител, при опит да го задържи, е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът е издъхнал от задушаване. По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути.

Джордж Флойд казал повече от 20 пъти "Не мога да дишам"

Джордж Флойд казал повече от 20 пъти "Не мога да дишам"

Те ще ме убият

Гибелта на Флойд предизвика широк обществен отзвук, от който се зароди движението Black lives matter (в превод - черните животи имат значение).

Полицаят, причинил смъртта му - Дерек Шовин, беше обвинен в убийство втора степен, което означава съзнателно, но без намерение да причини смъртта му. Обвинението обаче включва проява на безразличие към човешкия живот. Още трима полицаи са обвинени в съучастие. Всички обвиняеми може да бъдат осъдени на лишаване от свобода за продължително време.

Съдебният процес за смъртта на Флойд започна на 8 март.

Започна изборът на жури за процеса за убийството на Джордж Флойд

Започна изборът на жури за процеса за убийството на Джордж Флойд

Изборът на жури трябваше да започне в понеделник, но бе отложен с ден