Започна изборът на жури като част от съдебния процес срещу бял полицай, обвинен в убийството на чернокожия американец Джордж Флойд, чиято смърт предизвика масови протести срещу расизма и полицейския произвол в САЩ и по света, информира АФП.

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин, който беше уволнен от полицейското управление в Минеаполис, е обвинен в убийство от втора степен и непредумишлено убийство. През октомври миналата година той бе освободен под гаранция в размер на 1 милион долара. На 25 май 44-годишният Шовин уби Флойд, притискайки коляното си във врата на афроамериканеца близо 9 минути, докато жертвата се моли за живота си. Смъртта на чернокожия американец и още няколко подобни инцидента, заснети в САЩ, предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол и системния расизъм.

Отложиха началото на процеса за убийството на Джордж Флойд

Отложиха началото на процеса за убийството на Джордж Флойд

Процесът на избор на жури срещу бившия полицай Дерек Шовин трябваше да започне днес

Изборът на жури трябваше да започне в понеделник, но бе отложен с ден, след като прокуратурата поиска да се наложи обвинение на 44-годишния Шовин за извършено убийство от трета степен.

Апелативен съд все още не е взел решение по случая, но съдия Питър Кейхил от окръг Хенепин реши да започне селекцията на жури. Процесът се очаква да продължи около три седмици, а същинската част от съдебния процес ще започне около 29 март.