"Животът на чернокожите е от значение" може би е най-голямото протестно движение в историята на САЩ, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на няколко социологически проучвания.

През последните близо месец и половина САЩ бяха обхванати от безпрецедентни протести срещу расизма, възникнали след убийството на чернокожия американец Джордж Флойд в Минеаполис през май от ръцете на бял полицай. Пикът на протестите беше на 6 юни, когато половин милион души протестираха на близо 550 места в страната.

На 8 март 2021 г. започва делото за убийството Джордж Флойд

На 8 март 2021 г. започва делото за убийството Джордж Флойд

Обвинени са Дерек Шовин и трима полицаи

Четири социологически проучвания, включително едно на Civis Analytics от тази седмица, показват, че между 15 и 26 милиона души в САЩ са участвали в демонстрациите след смъртта на Флойд и други през последните седмици.

Според експерти и учени данните сочат, че това е най-голямото протестно движение в историята на страната.

Сондажът на Kaiser Family Foundation, проведен между 8 и 14 юни, разкрива, че 26 милиона американци са протестирали; изследването на Civis Analytics между 12 и 22 юни сочи, че 23 милиона души са протестирали; проучването на N.O.R.C. между 11 и 15 юни показва, че 18 милиона души са участвали в демонстрациите, а на Pew между 4 и 10 юни - 15 милиона души.

Дори и истината да е наполовина, проучванията са установили, че повече от 7 милиона души са участвали в демонстрациите.

Братът на Флойд призова ООН да разследва расизма и насилието в САЩ

Братът на Флойд призова ООН да разследва расизма и насилието в САЩ

Вие видяхте начина, по който моя брат беше изтезаван и убит

На "Марша на жените" през 2017 г. са участвали между 3 и 5 милиона души за един ден, но това е добре организирано събитие. Според сондажите протестите на движението "Животът на чернокожите е от значение" са спонтанни и изглежда надминават тези цифри.

Експерти смятат, че демонстрациите за граждански права през 60-те г. на миналия век се разглеждат като значително по-малки в сравнение с тазгодишните демонстрации.

В САЩ е имало повече от 4700 демонстрации или по 140 средно на ден от първите протести в Минеаполис на 26 май. В демонстрациите са участвали от десетки до десетки хиляди в 2500 населени места.