Аляска - картаЖителите на Аляска отбелязват днес 135 години от присъединяването към територията на САЩ. На 18 октомври 1867 година в Новоархангелск се провежда официалната церемония по предаването на полуострова във владение на САЩ. Всяка година жителите на щата отбелязват този ден, наречен Ден на Аляска с празнични церемонии и паради, съобщава електронното издание NTVru.

Договорът за продажбата на Аляска е подписан от руския посланик в САЩ Едуард Стекъл и американския държавен секретар Уилям Стюарт на 30 март 1867 година. Американското правителство получава огромната територия, чиято площ надвишава 1.5 милиона квадратни километра, за 7.2 милиона долара (11 милиона златни рубли).

По това време във Вашингтон се шири мнението, че това е далечна и незаселена земя и не си струва парите. Американците смятали сделката за крайно неизгодна, тъй като, според тях, те можели да получат Аляска и безплатно. През октомври 1867 година американските вестници пишат, че Вашингтон е дал 7 млн. долара за буца лед. Документът за продажбата на Аляска е наречен “Глупостта на Стюарт”, а новата американска земя била кръстена “Хладилникът на Стюарт”.

САЩ успели да оценят новата си придобивка няколко десетилетия по-късно, едва след като на Аляска откриват злато, както и значителни залежи от нефт и газ, оценени на стотици милиарди долари. Едва след Златната треска в Клондайк (1879 - 1898), американците разбират колко всъщност струва този “безполезен хладилник”.

До 1884 година полуостровът е под управлението на военното министерство на САЩ. След това Аляска получава статут на окръг, през 1912 официално е обявена за американска територия, а през 1959 – за 49-тият щат на САЩ.

Добивът на нефт прави Аляска третият щат по големина на дохидите на глава от населението. Освен това, полуостровът приема около 850 000 туристи всяка година.