Европейската агенция за авиационна безопасност предложи стриктни медицински прегледи на пилоти, включително по-добра проверка на психичното здраве, съобщава АП.

Мерките са в отговор на катастрофата на пътнически самолет на Germanwings. Самолетът летеше от Барселона за Дюселдорф, когато вторият пилот Андреас Любиц заключи пилотската кабина и остави първия пилот отвън, като започна умишлено да спуска самолета. Френските разследващи на трагедията разкриха, че Любиц е взимал антидепресанти. Стана известно, че лекар му е препоръчал да влезе в психиатрия две седмици преди инцидента. 

Припомняме, пътническият самолет Airbus A320 на "Germanwings" - нискотарифно дружество на "Луфтханза", се разби в Алп дьо От Прованс през март 2015 г. На борда на самолета имаше 144 пътници, повечето от които германци и испанци, и шестима души екипаж, включително двама пилоти.

Авиационната агенция препоръча по-стриктни медицински проверки на пилотите, включително проверка за лекарства, наркотици и алкохол, подробна оценка на психичното здраве, както и подобряване проследяването на случаи, свързани с психически заболявания в миналото.

Планът е изпратен на Европейската комисия, която по-късно тази година ще подготви нови правила.