Тъй като руските сили се представят толкова слабо в Украйна, не е изненадващо, че руският външен министър Сергей Лавров наскоро говори за това как Москва е "готова" да преговаря за прекратяване на войната. Лавров посочи, че Русия има две условия за споразумение, но също така даде да се разбере, че Москва се надява да спечели от преговорите със Запада това, което не може да спечели на бойното поле от Украйна, пише за "Нешънъл интерест" Марк Кац, професор по управление и политика в Училището по политика и управление на университета Джордж Мейсън Шар и чуждестранен старши научен сътрудник в Атлантическия съвет.

Както съобщава Newsweek, едно от условията на Лавров за преговори е Западът "напълно да вземе предвид интересите на Руската федерация и нейната сигурност". Друго е, че Западът ще трябва "да ни предложи някои сериозни подходи, които ще помогнат за намаляване на напрежението". Първото от тези две условия се свежда до руско искане Западът (особено Съединените щати) да приеме поне някои от териториалните претенции на Москва в Украйна, както и Украйна да не се присъединява към НАТО. Второто условие изглежда е изискване Съединените щати и други западни правителства да измислят механизъм, който да принуди Украйна да приеме всяко споразумение между Русия и Запада, слагащо край на конфликта.

Не е изненадващо, че нито Съединените щати, нито украинското правителство са готови да приемат това предложение на Лавров. Украинският президент Володимир Зеленски по-рано изложи свои собствени условия за преговори за уреждане, включително наказание на Русия чрез допълнителни санкции, край на ролята й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и международни гаранции за сигурност за Украйна. Излишно е да казвам, че руският президент Владимир Путин едва ли ще приеме някое от тези условия.

Русия и Украйна очевидно остават далеч една от друга при това какви условия биха били взаимно приемливи за прекратяване на войната им. Освен това администрацията на Байдън даде ясно да се разбере, че всяко споразумение трябва да бъде приемливо за украинското правителство; Съединените щати няма да помогнат на Москва с настояване Киев да приеме условия, които иначе не биха.

Какви реалистични условия могат да бъдат постигнати за прекратяване на конфликта? Колкото и неприятно да е за всички замесени, ако никоя от страните не може да победи другата, тогава споразумение чрез преговори може да бъде постигнато само ако и двете страни направят някои отстъпки. Според мен колективният Запад трябва да предложи следното.

В замяна на изтегляне на Русия от всички украински територии, окупирани от 24 февруари 2022 г. и спиране на военните й операции срещу Украйна, Западът ще отмени всички икономически санкции, които наложи на Русия от тази дата. Украйна очевидно ще спечели от това и Русия може да възобнови износа на петрол за западните страни, желаещи да закупят нейните енергийни доставки.

В замяна на изтегляне на Русия от цялата украинска територия, окупирана между 2014 г. и 23 февруари 2022 г. (Крим и източните провинции Донецк и Луганск), Западът ще отмени всички икономически санкции, които наложи на Русия за тези по-ранни окупации. (Дори ако в малко вероятния случай, че Путин приеме връщане към статуквото отпреди 2022 г., той няма вероятност да се съгласи да се върне към това отпреди 2014 г. Но едно бъдещо руско правителство би могло.)

За да се съгласи Украйна да не иска членство в НАТО, както Русия настоява, Москва ще трябва да предостави някои успокояващи отстъпки, за да убеди Киев да не го прави. Те могат да включват: 1) изтегляне на руските сили на 250 километра от руско-украинската граница; 2) изтеглянето на всички руски сили от Беларус; 3) изтеглянето на всички руски сили от Приднестровието (подкрепяният от Русия сепаратистки регион на Молдова на запад от Украйна) и; 4) край на руската морска блокада на украинските пристанища и транзитната търговия през тях.

Трябва също така да се уточни, че Украйна няма да иска членство в НАТО, докато самата Русия не го направи. Въпреки че е малко вероятно Москва да се стреми към членство в НАТО, докато Путин е на власт, правителство след Путин, страхуващо се от все по-силен Китай, може да се стреми да го направи.

Москва няма да предаде доброволно за съдене членове на своите въоръжени сили или частни военни корпорации, които са извършили зверства и нарушения на човешките права в Украйна. Украйна и други западни правителства обаче могат да провеждат задочни процеси за тези престъпления, много от които са записани на камери, на мобилни телефони, които потенциално биха могли да идентифицират извършителите. Ако не друго, тези процеси ще направят невъзможно идентифицираните военни престъпници да пътуват извън Русия, без да рискуват да бъдат арестувани.

Мнозина на Запад - и особено в Украйна - ще възразят срещу тези предложения, тъй като те не включват достатъчно наказание на Русия за нейната инвазия. По същия начин Путин и неговите приближени няма да се откажат от всичките си териториални придобивки, спечелени на огромна цена за руските сили. Понастоящем страните може да предпочетат да продължат да се бият, вместо да правят отстъпки на другия. Но ако това доведе само до задънена улица, тогава в един момент и двете страни може да сметнат компромисно споразумение като очертаното тук за целесъобразно, дори и да енеприятно. Когато го направят, американски и западни дипломати трябва да им помогнат да го постигнат.