Няколко страни членки на ЕС и Европейският парламент отхвърлиха последното предложение за намиране на компромис за бюджета на ЕС, което вероятно ще доведе до голям сблъсък на срещата на върха по-късно тази седмица, информира АП.

Последните предложения са на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Но "Пестеливата четворка" (Холандия, Австрия, Дания и Швеция) излезе със съвместно съобщение, в което те отхвърлят предложената от Мишел цел.

Четирите държави пишат в статия за "Файненшъл таймс", че в момента "финансовата тежест на съюза нарастващо пада върху раменете на малък брой страни членки, включително и нашите".

Европейският парламент в същото време смята, че предложението не е достатъчно да отговори на днешните предизвикателства, включително климатичните промени и геополитическите проблеми.

Само Европейската комисия подкрепи предложението на председателя на Европейския съвет.

"Вярваме, че това е добра отправна точка", коментира говорител на Комисията и добави, че малко са се увеличили нивата на разходите в сравнение с предишното предложение.

"Очевидно е, че тези преговори винаги са сложни", каза още говорителят.

Бюджетът на ЕС ще се свие след Брекзит. Но евроинституциите поставиха амбициозни разходни цели за климата, цифровата икономика и изследвания. "Пестеливата четворка" иска бюджетът да е 1% от БВП.

Мишел предлага с 240 милиарда евро по-малко в сравнение с искането на ЕП, което е бюджет 1,3% от БВП.

Европейската комисия предлага държавите да допринесат с 1,11% от БВП. Това ще доведе до бюджет от 1,135 трилиона евро за седемгодишния период.

Според последното предложение разходите за селскостопански субсидии ще бъдат намалени, което може и да не се понрави на Франция. Парите от кохезионните фондове за подпомагане на най-бедните държави също ще бъдат орязани.