Преговорите на управляващите във Венецуела продължават в Барбадос. Това съобщи самообявилият се за президент Хуан Гуайдо. 

Конкретна дата обаче не е посочена. Норвегия остава посредник между двамата президенти - Николас Мадуро и Хуан Гуайдо. 

В официално изявление на Министерството на външните работи на Норвегия се казва, че преговорите ще се проведат тази седмица.

Мадуро обеща "добри новини" и потвърди готовност за диалог в името на стряаната. 

Това е ретият кръг преговори от май насам. 

Близо 5300 убийства на противници на властта във Венецуела за 2018 година

Близо 5300 убийства на противници на властта във Венецуела за 2018 година

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет осъди

Венецуела е засегната от политическа нестабилност от януари насам, когато подкрепеният от САЩ лидер на опозицията и председател на Народното събрание Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент в опит да замести сегашния президент Николас Мадуро.

САЩ и техните съюзници, включително повечето страни от Европейския съюз, веднага признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Куба, Боливия, Турция и др. изразиха подкрепата си за Мадуро като единствен легитимен президент на страната.

Припомняме, че повече от 4 млн. души са бежанците от кризата във Венецуела. Това съобщиха в началото на юни от Международната организация за миграция и Агенцията на ООН за бежанците.

Двете агенции на ООН заявиха в съвместно изявление, че венецуелците в световен план в момента са една от най-големите групи, изселени от страната си.

Каракас обвинява САЩ за кризата в страната.