Без пробив завършиха продължилите 5 дни преговори с посредничеството на ООН за разрешаване на въпроса за Кипър. Но участващите в преговорите обещаха да продължат разговорите, въпреки че перспективите за споразумение тази година се изпаряват, съобщава "Франс прес".

Очакваше се по време на разговорите, проведени в швейцарския курорт Мон Пелерин между лидерите на гръцката част и на турската част на Кипър, да се изготви карта за вътрешните граници на бъдеща федерация на острова.

Но преговорите приключиха без публични коментари от страна на президента Никос Анастасиадис и на турския му колега в Кипър Мустафа Акинджи.

В кратко съобщение на ООН се казва, че е "постигнат значителен напредък", без да се конкретизира.

Кипър е разделен от 1974 година, когато турски войници нахлуха на острова в отговор на организиран от Атина преврат за обединение с Гърция.

През 1974 година турските кипърци са били само 18% от населението на острова, но сега контролират повече от 1/3 от територията.

Говорител на правителството на гръцката част на Кипър обяви, че диалогът продължава и по тази причина е взето решение за отлагане на разговорите с една седмица, като ще бъдат възобновени следващата неделя, 20 ноември, в Женева.

Имаше значителен и бележит напредък, заради това решихме да продължим, добави представителят и поясни, че предварителният план е следващата седмица разговорите да продължат 3 дни.

Кипърският конфликт е един от най-продължителните дипломатически спорове в историята.