Търговските преговарящи от Канада и Съединените щати се събраха в Мексико Сити, за да обсъдят Северноамериканското споразумение за свободна търговия, като настроението е помрачено от продължаващите заплахи на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли, съобщава Ройтерс.

Трите страни трябва да започнат втори кръг от разговори по 25 дискусионни въпроса. Теми като дигиталната търговия и малките предприятия се смятат за области, където консенсусът е възможен, посочват мексикански официални лица.

Кръгът преговори от 1 до 5 септември ще засегнат и по-тежки теми, като например правилата, регулиращи местните суровини в продуктите, произведени в Северна Америка, съобщава в изявление мексиканското министерство на икономиката. Тръмп иска да включи правила, с които някои продуктите трябва да съдържат произведени в Съединените щати суровини.

Тръмп и канадският премиер Трюдо са разговаряли по телефона и са подчертали, че искат да постигнат споразумение за НАФТА до края на годината, съобщава Белият дом.

Въпреки това, отбелязва мексикански представител, заплахите на Тръмп оказват натиск върху преговарящите, принуждавайки ги да приемат по-строги позиции "отколкото биха искали", докато друг представител коментира, че са готови да напуснат преговорите, ако е необходимо.

Мексико и Канада остават в НАФТА дори и при напускане на САЩ

Мексико и Канада остават в НАФТА дори и при напускане на САЩ

Тръмп плаши с прекратяване, ако не бъде предоговорено в американски интерес

Тръмп коментира тази седмица, че може да задейства 180-дневно оттегляне от НАФТА, докато разговорите продължават да спомагат за постигането на целите му, които включват рязко намаляване на търговския дефицит на САЩ с Мексико от 64 милиарда долара.

НАФТА, въведена за пръв път през 1994 г., елиминира повечето тарифи за търговията между Съединените щати, Канада и Мексико.

Критиците твърдят, че е съкратил работни места от САЩ и Канада в полза Мексико, където работниците са лошо платени.

Поддръжниците смятат, че са създали работни места в САЩ, а загубата на производство от Съединените щати е свързана повече с Китай, отколкото с Мексико.

Ако НАФТА се срине, разходите могат да се повишат със стотици милиарди долари от търговията.

Лобисти за свободната търговия смятат, че потребителите ще бъдат натоварени с по-високи цени и по-малко продукти, вариращи от авокадо и горски плодове до тежкотоварни камиони.